Back to All Events

Stille Protagonister av Eivind Nakken og Stephen Williams


CYAN :galleri presenterer

Stille Protagonister

av Eivind Nakken og Stephen Williams

26.-28. august 2016

 

Vernissasje fredag 26. august kl. 18 - 23

Åpent lørdag 27. og søndag 28. august kl. 12-18

Cyan :galleri, Jens Bjelkes gate 13, 0562 Oslo

 

I Stille Protagonister møter vi fotografene Eivind Nakken og Stephen Williams. Begge har dokumentarfotografiet som utgangspunkt, men har likevel svært forskjellige tilnærmelsesmetoder til fotografiet. Eivind Nakken jobber innenfor det som kan sees på som en Skandinavisk fortellertradisjon mens Walisiske Stephen Williams har en langt mer reportasjeaktig og journalistisk tilnærmelse til fotografiet. Utstillingen på CYAN: galleri drar paralleller mellom de to fotografene og inviterer publikum til å ta del i Nakken og Williams arbeidsprosesser. Utstillingen vises på CYAN :galleri 26-28 august.

Eivind Nakkens prosjekt Fjernlys er personlig og poetisk og like kunstnerisk som det er dokumentarisk. Hva han faktisk forteller synes derfor sekundert i forhold til den drømmeaktige måten han forteller det på. Nakken sier selv om serien: Fjernlys er en subjektiv bildedagbok jeg har jobbet med siden 2012, hvor jeg er på jakt etter å fange øyeblikk jeg kommer over. I løpet av de 4 årene har bildematerialet vokst seg fra noen og hundre til å bli et arkiv på over 5000 bilder, og arbeidet med prosjektet har vært en konstant utvelgelsesprosess.

Stephen Williams har ofte et klart utgangspunkt i en politisk tematikk og tar tradisjonelle fotografier som peker i mot det han ønsker å fortelle. Williams arbeider i utstillingen handler om hverdagslivet i hans hjemland Wales og består av et utvalg bilder som tar for seg menneskets forhold sine omgivelser. Bildene som vises er et utvalg fra forskjellige serier og fokuserer på alt fra miljøvern og distriktspolitikk til menneskets forhold til arkitektur og det postindustrielle samfunnet.  

Utstillingens ene gallerist Pål Henrik Ekern sier om utstillingen at: selv om Nakken og Williams ved første øyekast virker forskjellige er det også svært interessant å dra paralleller mellom de to. De har begge et eksplisitt sett å se på - eller snarere, en måte å leve gjennom fotografiet på vi ønsker å tydeliggjøre i utstillingen. Begge fotografene arbeider konstant og sitter på et enormt arkiv av fotografier som stendig revideres og får nytt liv. Ser man på dem ved siden av hverandre blir utstillingen derfor snarere et portrett av Nakken og Williams som hovedpersonene i sine arbeider enn en visning av deres fotografier.

I utstillingen Stille Protagonister bindes Nakken og Williams arbeider og arbeidsmetoder opp mot hverandre og man får et blikk bak kulissene – et blikk på fotografenes prosesser. Både Nakken og Williams forteller historier som er viktige for dem uten å fremheve selv. I utstillingen blir de forskjellige historiene dog satt ved siden av hverandre og plutselig er det fortellerstemmene som står i fokus. Nakken fremstår i utstillingen derfor som like tydelig som Williams mens Williams på sin side har en like poetisk og personlig fortellerstemme som Nakken.. Det er derfor de som er de stille protagonistene.

Eivind Nakken (f. 1991) har bakgrunn fra Oslo Fotokunstskole og studerer nå fotografi ved universitetet i Bournemouth. For mer informasjon se: www.eivindnakken.com

Stephen Williams (f. 1974) har en Bachelorgrad i fotojournalistikk fra Swansea Metropolitan University og en mastergrad i Photography: Contemporary Dialogues fra University of Wales Trinity Saint David. Hans arbeider interesserer seg for hverdagsliv og sammtidsmenneskets forhold til natur og det urbane landskapet. For mer informasjon se: http://www.stephen-williams-photography.com

 

Earlier Event: July 28
Mørkeromsintro 101
Later Event: September 9
#familieminner - CYAN fotobokfestival