Back to All Events

Oslo Fotobokfestival - CYAN bokkafé


CYAN studio deltar med eget event som satelitt på det offisielle programmet under Fotobokfestival Oslo, arrangert av Forbundet Frie Fotografer.

Fotobok kafé
-Fotostudioet er gjort om til en fotobokkafè der vi har invitert inn en serie fotografer til å presentere sine fotobokprosjekter som er ferdigstilt eller under arbeid.

Årets tema er fotoboken som samarbeidsprosjekt.
Selv om mange tenker på fotoboken som et personlig prosjekt med fokus på en fotograf sitt uttrykk blir noen fotobøker til som et samarbeid mellom flere aktører. Det kan være fotografen som jobber frem en idé sammen med en annen kunstner, en gruppe fotografer som går sammen om å arbeide rundt ett felles tema eller at en fotograf velger å jobbe med andre fotografers bilder som utgangspunkt for egen kreativitet. Samarbeidsprosjekter kan være både givende og inspirerende for de involverte men også vanskelige og krevende når flere meninger og stemmer skal bli hørt i et felles kunsterisk produkt.

Til vår fotobokkafé har vi invitert inn fotografer som har gjennomført eller er igang med samarbeidsprosjekter som skal ende opp som en fotobok.
Her blir det utstilte bilder, foredrag, debatter, workshop og gode muligheter for diskusjon om fotobokens potensiale for å utløse kreativitet.

De inviterte fotografene er:
Linnea Syversen i samarbeid med dansekunstner Rebekka Sæter og musikere , komponister og produsenter Romek Paluch-Edwards & Leon Muraglia, Dan Skjæveland i samarbeid med fotograf Bill Dane, Mirjam Stenevik i samarbeid med fotografene Anne Stine Johnsbråthen og Rebecca Shirin Jafari, Marte Vike Arnesen, Maria Gossè, Berglind Rögnsvaldsdottir, Mona Ødegård, Cecilia Riis Kjeldsen, Ingrid Halvorsen og Katrine Eltvik, og Stig Marlon Weston i samarbeid med fotograf Meggan Gould. I tillegg blir det en presentasjon av NORDphotography workshops og hvordan de arbeider med å lage fotobøker med grupper av fotografer under sine folio-workshops.


Fotobokkafèen er åpen under hele åpningstiden, med både kafé, bokhandel og utstiling. Her blir det mulig sitte ned med en økologisk kaffe eller CYAN hjemmebrygg og mulighet til å kjøpe bøker rett fra fotografene eller gjøre kupp i vårt billigsalg fra CYAN studio sin egen fotoboksamling

Fotobokkafé 15-19.sept hver dag kl 14 - 21
Månedens brygg ”Hoppy Collaboration Bitter ” - et lyst men intenst smaksterkt brygg med tørrhumle, ingefær og stikkelsbær

Tider for de forskjellige fotografenes arrangement finner du på menyen under her.


Programmet vil oppdateres frem mot festivalen

Program for foredrag på FotobokKafé:

Tirsdag 15.09
NORDphotography workshops grunnlegger Elisabeth Nordeng Aanes: en åpen diskusjon om fotoboken
NORDphotography driver workshopsenteret Saga senter for fotografi i Trøndelag, og organiserer blant anet workshopen “Folio” der deltakerne utvikler egne fotoprosjekt parallellt med workshop instruktøren før alt redigeres inn i en felles bok.
Utstilling:
-Bilder fra jubileumsutstillingen ICONS med både Joyce Tenneson, Arno Minkkinen og Connie Imboden
-Bilder fra NORDphotography sine 2 publiserte PORTFOLIO-bøker med flere deltakende fotografer
kl 16-18:30: Drop in prosjekt prat med Elisabeth Nordeng Aanes
Kom innom med ditt fotoprosjekt for en uformell portfoliovisning og tilbakemelding. Samtalene foregår i kaféen og man kan også komme for å høre på andres diskusjoner.
kl 19-20: Foredrag om favorittbøker
Hvilke fotobøker er tiltalende og hvilke blir evige favoritter? Elisabeth Norden Aanes snakker om sine favorittbøker og forteller om NORDphotography prosjekt workshop Folio som ender opp som en fotobok med deltakernes bilder.

Onsdag 16.09
Linnea Syversen (fotograf), Rebekka Sæter (dansekunstner), Romek Paluch-Edwards & Leon Muraglia (musikere & komponister&produsenter) : prosjektet ghosting Glacier

ghosting
Glacier er et interdisiplinært samarbeidsprosjekt om smeltingen av isbreen. Våren 2020 dro kunstnerne i gruppen, som til daglig jobber innenfor foto, dansekunst, lydkunst og performance til Jostedalsbreen, for å utforske menneske/natur-relasjonen i en tid med stor klimatisk uro. Fotograf Linnea Syversen og dansekunstner Rebekka Sæter har etter tett samarbeid ønsket å materialisere sine praksiser i en egen fotobok. Boken vil gi mulighet for å la bilder og bevegelse sameksistere på en annen måte, og åpne opp for nye refleksjoner rundt møtet med isbreen.
Utstilling:
- Lydinstallasjon og visning av foto og video fra isbreen
- Salg av bilder fra prosjektet
Kl 19-20 mini-performance og presentasjon av prosjektet:
-Uformell samtale mellom kunstnerne om hvordan de jobber sammen og om isbreen som medskapende element med moderator Mark Steiner. Det åpnes opp for spørsmål fra publikum.

Torsdag 17.09
Dan Skjæveland: bokprosjekt om fotografen Bill Dane … it´s not pretty
I 2015 mottok Dan Skjæveland et kulturstipend for å besøke Bill Dane - en fotograf som hadde gått fra å stille ut bildene sine hos MoMA til å dele bildene sine på Flickr. Nysgjerrig på hva som hadde skjedd dro han til San Francisco for å høre historien direkte fra Bill. Han dro hjem med 24 timer lydopptak og grunnlaget for en ny bok.
Utstilling:
-
Visning og salg av boken, utstilling av boksider og video av Bill Dane som prater om prosjektet.
Kl 18-19 Presentasjon av prosjektet
Samtale mellom Dan Skjæveland og Robert Vawter hvor de diskuterer boken og prosjektet fra begynnelse til slutt. Det åpnes opp for spørsmål fra publikum.

Fredag 18.09
Mirjam Stenevik med Rebecca Shirin Jafari, Marte Vike Arnesen, Maria Gossè, Berglind Rögnsvaldsdottir, Anne Stine Johnsbråthen, Mona Ødegård, Cecilia Riis Kjeldsen, Ingrid Halvorsen og Katrine Eltvik: Fotozinen PLEASE TRY AGAIN LATER

PLEASE TRY AGAIN LATER er et fotografisk samarbeidsprosjekt og et resultat av koronapandemiens unektelige påvirkning - både i stort og smått. Prosjektet er kuratert av Cheryl Newman og har som mål å gi ut to ziner i året. Denne første utgaven består av ti ulike prosjekt. Zinen også ti enkle foto-oppgaver - ment for å inspirere og kanskje kickstarte noen kreative prosesser.
Workshop Kl 13-14:
Glad i foto? Vil du bli bedre på historiefortelling?
Vi har laget ein uhøytidelig og morsom workshop, som alle kan være med på. 
Ved å bruke fotografenes egne bilder, øver vi oss på å lage nye historier.
Ingen forkunnskap eller utstyr nødvendig! 
Pga smittevern er det bare 12 plasser, påmelding sendes til post@pleasetryagainlaterproject.com
Utstilling:
Bilder fra alle fotografene som har vært med og lage første utgave av fotozinen.
De fleste utstillerne vil være på galleriet, kom gjerne for å slå av en prat!

Lørdag 19.09
Stig Marlon Weston & Meggan Gould: samarbeidsprosjekt som har blitt til boka I didn´t read your hints
I didn´t read your hints er resultatet av et samarebeidsprosjekt gjort over avstand, uten noen klar målsetning og med minst mulig kommunikasjon. I 5 år har Weston og Gould sendt postpakker med fotografert film frem og tilbake mellom seg uten å fortelle hverandre hva de har fotografert. Så har de fotografert sine egne bilder oppå den andre sine før e har fremkalt bildene. Minimale mengder hint og ledetråder har fulgt filmene, og kommunikasjonen de imellom har istedet dreiet seg rundt dagligliv og hverdagsbekymringer, som brevvenner flest. Bildene har vokst frem som overraskende ekempler på synchronisitet, og etter å ha møtt hverandre i 2019 begynte de arbeidet med å redigere prosessen ned til en bok.
Utstilling:

-
Visning og salg av fotoboken og bilder fra prosjektet
Kl 18-19 Presentasjon av prosjektet
Laara Matsen samtaler med Stig Marlon Weston og Meggan Gould (på videolink fra New Mexico) om samarbeidsprosjektet deres.

Later Event: September 29
Mørkeromsomvisning