Back to All Events

Jord Nær


I desember har vi gleden av å presentere de to fotografene Kaisa Ytterhaug og Lise Ekern sine nye fotobøker i en felles utstilling ved CYAN galleri.
To ulike fotografer med to ulike fotobøker som likevel viser et uttrykk som forener - følsomhet og tilstedeværelse. Kaisa Ytterhaug og Lise Ekern lanserer hver sin fotobok og viser fotografier.


Kaisa Ytterhaug – «On Loving Ground” – fargefotografier og egne tekster

I forordet til romanen Demian. Fortellingen om Emil Sinclairs ungdom (1919) skriver den tysk-sveitsiske forfatteren Hermann Hesse om hvordan vi mennesker er «bemerkelsesverdige punkt der verdensfenomenene møtes, bare en eneste gang i akkurat denne formen, en gang og aldri mer.» Hesse skrev forordet med første verdenskrig frisk i minne. Man skjøt ned mennesker, som hver bar på en guddommelighet, og en viktig historie. Det er fremdeles fort gjort å glemme hvor viktig hvert enkelt menneske er også i våre dager. Verken sjelen eller ånden lyttes til som veivisere i samfunnsutviklingen.
I prosjektet On Loving Ground ønsker hun å løfte frem deler av historien om sin far, som etter et langt og innholdsrikt liv som bonde nå er i den mer stille og siste fasen av livet. Han var 84 år da han sluttet å være aktiv på gården og i skogen, en imponerende alder, som forteller både om god helse, men også om sunne verdier, som nøysomhet, naturopplevelser og en glede over å forvalte jordas ressurser godt. Da dagen kom med atskillig skralere helse, ble hverdagen brått veldig stille for den aktive bonden.
I boken On Loving Ground har Ytterhaug fotografert denne stille fasen av livet til sin far. I fotografi og tekst forsøker hun gjennom sitt blikk å løfte frem sjelen og ånden i ham; i hans ansikt, samspill med andre og i hans eiendeler.
Fotografi fanger øyeblikket, og det vi fotograferer er det vi velger å kaste lys over. Et personlig prosjekt som On Loving Ground er på samme tid universelt.

Ytterhaug har en grunnutdannelse i voksen alder fra Bilder Nordic School of Photography og har deltatt på ulike workshoper og mentorprogram. I Fagforfatterstudiet ved Oslo Met skrev hun fotoessays om to fotografer hun beundrer og inspireres av; krigsfotografene Stanley Greene (1949-2017) og Marcus Bleasdale (1968-).

........

Lise Ekern – «NÆRVÆR» - haikudikt i ord og bilder – svart/hvitt fotografier

Ekern har arbeidet med fotografi i mange år. Hun arbeider intuitivt og forklarer at når hun fanger motivet, opplever hun en sterk tilstedeværelse i det øyeblikket det indre stemmer med det hun sanser i det ytre landskapet.
Gjennom fotograferingen er hun blitt bevisst at bildene speiler ulike følelser hun erfarer i sitt eget liv: «Er det slik at jeg fotograferer den menneskelige sårbarhet og søken med utgangspunkt i meg selv?»
Uttrykket er følsomt, komposisjon og det svart/hvite skaper en stemning og følelse av ro. Alle bildene er fotografert med natur som kulisse eller motiv.
Boken NÆRVÆR er inspirert av haikupoesi. Et haikudikt gir ofte en mening det ikke er lett å fatte med en gang. Slik oppleves også fotografiene i boka. Både ord og bilder skaper en undring hos betrakteren. Istedenfor ord bruker Lise Ekern fotografiet som uttrykk. Hun opplever at det å være tilstede i øyeblikket, gir et nærvær til det helt enkle. Slik kan boken gi et rom for hvile i vår tid med mye støy.
I boken finner vi dikt av Basho, en japansk haikudikter som levde på 1700-tallet. Fotografen har i tillegg skrevet to dikt. Et haikudikt uttrykker noe som er «lag på lag». Ordene er enkle, diktene er på få linjer og beskriver opplevelser av små øyeblikk, detaljer, gjerne «bilder» fra naturen.

Lise Ekern har fotografert siden 1992. Hun startet med film og mørkerom, men arbeider nå digitalt. Ekern har utviklet seg innen fotografi gjennom deltakelse på Vågå fotoakademi, kunstskolen NORDphotography og workshops i inn-og utland med ulike fotografer. Hun har hatt to separatutstillinger og deltatt på flere fellesutstillinger. Boken NÆRVÆR er hennes tredje fotobok.

Vernissage 3/12 kl 18:00-22:00
Åpent 4-5/12 kl 12:00-18:00
Kunstnersamtale 5/12 kl 14-15
Salg av fotografenes bøker og fotografier

Earlier Event: November 28
Mørkeromsgalleri - desember 2021
Later Event: January 5
Mørkeromsgalleri - januar 2022