Back to All Events

Siste stikk - fotografier av Stig B Hansen


CYAN galleri viser utstillingen “Siste stikk”, med fotografier av de som bærer verden, av fotograf Stig B. Hansen.
I to år har fotograf Stig B. Hansen samlet inn døde insekter han har funnet. Han har tatt dem med hjem og fotografert dem og viser nå bilder av insektene slik de så ut i dødsøyeblikket. Rekontekstualiseringen er gjort for å forsøke å viske ut forskjellen mellom «dem» og «oss».
Insektene er fotografert med ‘focus stacking’-teknikken: Hvert motiv er eksponert mange ganger med ulikt fokusplan. Eksponeringene er deretter slått sammen til et bilde som får større dybdeskarphet enn vi vanligvis ser på makrobilder.

-De minste blant oss står i en av de største krisene vi kan tenke oss. Over hele verden blir det færre insekter. Arter forsvinner og antallet individer er sterkt redusert i mange arter. Vår måte å leve på har skylden. I tillegg til å forgifte dem med kjemikalier i plantevernmidler, ødelegger vi deres leveområdene deres  med skogbruk, drenering av myrer, bygging av veier, hus og hytter. Insektene er helt avgjørende for oss. Det er de som bærer verden. Det åpenbare er all maten vi spiser, som kommer fra planter som er pollinert av insekter. Men i tillegg gjør de en uvurdelig jobb som nedbrytere, de holder bestanden av mange skadedyr i sjakk og de er viktig som mat for andre. En verden uten insekter vil være en fattigere verden og et sted der menneskene vil få store problemer med å overleve, i hvert fall slik vi lever i dag. Ikke bare har vi et moralskt ansvar for å redde insektene, men også en egen interesse av det, og det er fremdeles ikke for sent. Vi kan hjelpe dem ved å endre litt på vår måte å leve på og ved å legge forholdene bedre til rette for deres eksistens. Under utstillingen vil jeg også komme med noen enkle forslag til hva vi som enkeltmennesker kan gjøre for å hjelpe våre små venner. 


Stig B. Hansen har studert ved Norsk Pressefotografskole. Han arbeider som fotograf i Aftenposten/A-magasinet, der han tidligere også har vært bildesjef og nyhetsleder. Han har vunnet flere priser under «Årets Bilde». Sammen med journalist Ole Mathismoen ga han i 2020 ut boken «33 norske trær».  Dette er hans andre solo-utstilling.


Åpningsfest fredag 24. mars kl 18:00-23:00
Utstillingen vil åpnes av forfatter og klimajournalist
Ole Mathismoen
Åpent 25.-26. mars kl 12:00 - 17:00
Fotografomvisning kl 14 både lørdag og søndag

Månedens CYAN brygg: Documentary Nectar - en lys og skikkelig blomstrete IPA med båd eksotisk hibiscus og norsk honning.

Earlier Event: March 22
Mørkeromsintro 101
Later Event: April 3
Mørkeromsgalleri - april 2023