Back to All Events

followers


  • Cyan :studio Jens Bjelkes gate 13, 0562 Oslo Oslo (map)

Reappropierte bilder av @studiocyan sine følgere på Instagram

Bildedelingstjenesten Instagram er en av mange sosial plattformer på internett, med uforståelige brukeravtaler og dårlige ivaretakelse av innholdsrettigheter. Oppsummert betyr det at om du laster opp fotografier på nett, så er det lett for andre å ta dem og bruke dem som de vil uten å be om din tillatelse.

Nå i vår ble dette demonstrert til fulle da debatten rundt den kjente kunstneren Richard Prince sine "New Portraits" tok av. Han tok andres instagrambilder, kommentert på dem og så printet dem opp i store format, til en utstilling der bildene solgte for $90 000 stykket.
Noe som først kunne se ut som et åpenbart brudd på opphavsretten, har siden blitt til en diskusjon om appropriering, opphavsrett og selveksponeringens pris i internettets tidsalder. Men om man ser litt nærmere på bildene i forhold til de forsåvidt interessant temaene som blir tatt opp, blir det påfallende hvordan kunstneren har valgt ut selvportretter av unge kvinner i utfordrende positurer. I tillegg er det selvportrett som i mange tilfeller åpenbart er fotografert av en annen fotograf. Når disse publikums-forførende bildende blir solgt til overpris uten at hverken modell eller fotograf blir tilgodesett blir det vanskelig å holde en balansert diskusjon om tema.

Ettersom Cyan :studio er glade i sine følgere på Instagram ønsker vi å vise hvordan et slikt prosjekt kunne blitt gjort til en positiv inngang til debatten.

Fotograf og kurator Stig Marlon Weston har derfor sett gjennom alle bildene til følgerne av @studiocyan og plukket ut 30 selvportrett, til en felles gruppeutstilling. Utvalget er bredt, men ettersom utgangspunktet er folk som følger Cyan fotostudio og galleri på Instagram, betyr det at mange fotografer er representert.

Kurateringen er gjort med fokus på å vise trender og gjentagende tema i de forskjellige instagrammernes selvportrett. Noen bruker seg selv som fokus for egne kunstneriske prosjekt, andre utforsker og utfordrer de tradisjonelle versjonene av selvportrett i speil og på location og noen tar humoristiske og ironiske bilder av seg selv.

Alle fotografiene er appropriert ved at Stig Marlon Weston har laget egne håndlagde kopier i det analoge mørkerommet, forstørret direkte fra telefonens skjermbilde, uten å gå omveien om eget kamera. Bildene tas dermed tilbake fra den digitale sfæren til det opprinnelige analoge håndverkerarbeidet.

 

Vernissagefest fredag 26. juni kl. 18-23
Åpent lørdag 27. og søndag 28. juni 12-17
Cyan :studio, Jens Bjelkes gate 13, 0562 Oslo