Back to All Events

LABYRINT - Mamma i mig


  • CYAN salong 15 Jens Bjelkes gate Oslo, Oslo, 0562 Norway (map)

CYAN salong presenterer
Labyrint - Mamma i mig
Sökande efter identitet och efter henne
av Sofia Tolis

“Jag är inte färdig, jag är inte jag.”

Med hjälp av självporträtt har jag försökt närma mig min mor. Jag hade velat skildra henne på riktigt, men även det hade varit svårt. Jag hörde en kvinna på tv uttrycka vårt dilemma: ”I have been everything, but not been me.”

Vid hennes minnesböcker.

Vid hennes minnesböcker.

Bilderna är från min mors hem. Jag har undersökt hennes stora samling minnesböcker och försökt komma i kontakt med glimtar av henne genom att klä på mig hennes kläder.

Livet har varit en labyrint. Under min barndom var vi jämt på väg. Vi var resande, och mötet med olika kulturer innebar vägskäl och förgreningar, möten och avsked. Hon brukade dra sig undan och sortera sina intryck på terrasser i skuggan under den grekiska solen. Det var nog hennes mest ärliga sätt att framträda, en livskonstnär som hon, bland anteckningar, kvitton och minneslappar, oljemålningar, tidningsurklipp och fotografier. Att på så sätt vittna om dagarna, timmarna.

Labyrint_002_small.jpg

”Sedan kom hösten. Det vanliga var att vi satt i fönstret i Aten. Vi hade utblick mot trädgården och havet. Tiden hade gått och vi hade slagit upp skrivböckerna i knäet och jag glömde alltid att säga något om den goda maten. En mor är trött, se på henne, tänkte jag. Jag borde ha tackat henne men jag trodde att det var bättre att vara tyst, att tystnaden var till större hjälp än småpratet.
Hon var insvept i kimonon och medan tiden gick rörde sig pennorna. Vi doppade dem i bläcket och skrivandet blev till en vaggsång som lugnade oss. Hon var fyrtiofem och jag var tjugo. Hon var poet och tydligen var jag det med. Vi bodde i de här fåtöljerna och orden kom eller kom inte. Vi satt uppe till morgonen. Och så fort vi hade sovit en stund satt vi där igen i väntan på att få återse skymningen, för vi önskade oss att spendera dagarna just så.”
(Ur en längre text av Sofia Tolis)

Sofia kommer fra Stockholm, hun har en master i fine arts fra Konstfack, og har også gått på Biskops Arnös forfatterskole. Hun jobber med tekst og bilde, har hatt flere soloutstillinger og deltatt på fellesutstillinger, mest i Sverige, men også bl.a i Japan. Sofia har en rekke publiserte tekster.

Sjekk Sofias webside: http://www.sofiatolis.se

Vernissage mandag 28. januar kl. 18
Snakkis med diktopplesning av Ernestine Louise, Sofia Tolis m.fl. fredag 8. februar kl. 17

Åpent 29. januar - 9. februar
onsdag, fredag, lørdag og søndag kl. 12-15
og ellers sporadisk åpent når det er folk på CYAN kontor

CYAN salong, Jens Bjelkes gate 15, 0562 Oslo

Labyrint_003_small.jpg
Earlier Event: January 25
de-Hydrated
Later Event: February 8
Mentorprogrammet