Back to All Events

Oslo Negativ - CYAN galleri viser utstillingen Essential Experiments


CYAN galleri viser utstillingen “Essential Experiments” ved Oslo Negativ fotofestival
Her stiller vi ut arbeidene til to fotokunstnere som arbeider med eksperimentelle prosesser for å undersøke og utfordre det fysiske grunnlaget for det fotografiske bildet.
Utstillerne ble valgt ut blant deltakerne ved kurator Stig Marlon Weston sin workshop ved Experimental Photo Festival i Barcelona. Workshopen handlet om prosjektpresentasjon og diskusjon og de 20 fotografene som deltok ble invitert til å selv diskutere og juryere hvem av de som skulle inviteres til å stille ut ved Oslo Negativ. Gjennom en demokratisk prosess ble de satt til å vurdere eget prosjekt opp mot de andres og delta i en diskusjon der alles stemmer ble hørt inntil de kunne enes om et par utvalgte fotografer.

Oslo Negativ er en fotofestival som har som formål å fremkalle økt fotointeresse og som skal overraske, begeistre og gi opplevelser til ettertanke gjennom fotografi. Festivalen drives av en stiftelsen ledet av kurator Nina Sørli fra Møllersamlingen og i samarbeid med Preus Museum for fotografi.
I år foregår festivalen i de lokalene til den gamle Veterinærhøyskolen på Adamstuen i Oslo.
Festivalen foregår 14.-29. oktober og viser utstillinger til et antall froskejllige gallerier og utstillere i tillegg til et lengre faglig foredragsprogram


Katherine Dean (US) improviserer frem nye resultater i fremkallingsprosessen for fotografiene sine ved å bade filmene sine i matvarer før fotografering og fremkalling. Analog film skal tradisjonelt sett behandles forsiktig og ikke utsettes for urenheter som kan misfarge eller skrape den skjøre filmen og lett skape forstyrrende elementer i fotografiene. Dean arbeider med motsatt målsetning og gjør selve skadene på filmen til motivet i bildene sine. Ved å dyppe filmen i øl og la den fermentere over lengre tid blir motivet slik hun så det i kameraet nærmest spist opp og det er i stedet filmens kjemiske og biologiske interaksjon vi får et bilde av. Stilt ovenfor fotografiene hennes blir betrakteren utfordret til å analysere bildeflaten på leting etter den meningen vi selv håper verden skal inneholde.

Dean har over lengre tid jobbet med flere langsomme fotoprosesser i tillegg til installasjoner og utendørs skulptur. Hun har en lengre rekke utstillinger i USA bak seg og dette er hennes første utstilling ved en festival i Europa. Dean har en MFA i fotografi fra Memphis College of Art og underviser for tiden i fotografi ved Purdue University, Indiana.

Katherine Dean Artist Statement og Prisliste


Lexy Xiao (CH / NO) sorterer og kategoriserer de forskjellige kjemiske bestanddelene som legger grunnlaget for fotografiske prosesser. Ved å vise frem de estetiske kvalitetene til de separate materialene forsøker hun å redefinere et fotografisk vokabular som ikke er motivbasert. Bildene hennes viser kjemikalienes interaksjon med både papir, lys, tid og klima i en sammenligning og analyse av de kjemiske prosessene hun som fotokunstner arbeider med. Gjennom Xiao sin katalogisering oppfordrer hun oss til å se på fotografiske bilder som et materiale som i seg selv også fortener vår oppmerksomhet og interesse.

Xiao er interessert i materialbruk og ser på fotografi som en estetisk handling mer enn en avbildning. Hun har arbeidet med både fotografiske teknikker så vel som tekstil og små skulpturelle installasjoner. Hun har stilt ut i Bergensområdet og London i forbindelse med sine studier. Xiao har nettopp ferdigstilt sin MA i fotografi ved Kunsthøyskolen i Bergen.

Lexy Xiao Artist Statement og Prisliste


Experimental Photo Festival i Barcelona foregikk for fjerde gang sommeren 2023, med 300 deltakere, 15 utstillinger, og et program med foredrag på både engelsk og spansk i tillegg til hele 60 workshops. Hele festivalen har et fokus på å inspirer utøvere til å dele kunnskap, erfaringer og idéer og bidrar til å bygge opp samarbeid og fellesskap mellom fotokunstnere som arbeider innen sjangeren. Gjennom året arrengerer de også en serie online kurs med teknikker, fotohistorie og prosjektutvikling.


Oslo Negativ er åpen
14.-15. oktober kl 11:00-18:00
15.okt kl 17 - Panelsamtale med CYAN galleri/kurator Stig Marlon Weston, Lxy Xiao/utstiller og Pablo Giori/leder Experimental Photofestival
21.-22. oktober kl 11:00-18:00
28.-29. oktober kl 11:00-18:00

Earlier Event: October 9
Mørkeromsgalleri - oktober 2023