CYAN folio

 

 

 

CYAN folio - råd før en review


En portfoliovisning kan gi mye til deg som har minst ett helhetlig prosjekt å vise til og et seriøst ønske om å ta arbeidet ditt videre fra egen mappe og ut i verden.
Portfoliovisningen vil trolig passe best for fotografer som jobber med egendrevne dokumentarfotografiske prosjekter, klassisk fotokunst eller kunstnere som arbeider kreativt med fotografiske teknikker.

Portfoliovisningen vil gjennomføres på et stramt tidsskjema, og du må møte opp presis.
Selve møtene vil foregå fra kl 12-16, men lokalene vil åpne kl 11. Møt opp minst en halv time før ditt første møte for å registrere deg.

Du får din egen timeplan med møteavtaler, utarbeidet fra dine ønsker om hvem du vil møte, reviewerenes ønsker om hvem de vil møte og hvordan helheten kan tilpasses tidsplanen.
Hvert møte vil vare i nøyaktig 20 minutter og du må selv passe på å benytte tiden godt.
Hvert 20.minutt vil en ny runde med møter starte og du må forlate møtebordet ditt for å gi plass til neste fotograf som har avtale.
Mellom dine møter vil du ha tid til å slappe av og benytte tiden til å treffe de andre fotografene som deltar, i kafeen utenfor møtesalen.


Før portfoliovisningen

 • Tenk gjennom hva du ønsker med arbeidet ditt og sett deg realistiske mål for møtene under portfoliovisningen.
  Trenger du nye øyne som ser arbeidet ditt for å diskutere hvordan du skal arbeide videre med prosjektet ditt? Vil du ha veiledning og innspill om visuelt innhold og historiefortellingen din, tekniske råd om printing, redigering eller produksjon? Søker du samarbeidspartnere for publisering eller utstillingsplass? Planlegg hva du vil snakke om og hvilke spørsmål du eventuelt ønsker å diskutere.

 • Sett sammen portfolioen din slik at den er liten og lett å frakte, åpne og presentere så du ikke bruker unødvendig tid på å pakke opp og ned i løpet av møtene eller må løfte print ut og inn av plastlommer o.l.
  Om du har en digital portfolio, sørg for at du ikke er avhengig av nett-tilgang for å vise den, og at den er lett tilgjengelig på din visningsplattform. De fleste foretrekker å se fysiske print som kan håndteres og sorteres visuelt på bordet, og unngå ihvertfall å bare bla gjennom en webside eller presentasjon som like gjerne kunne blitt sendt på epost. Fysiske print må lages så de yter bildene dine rettferdighet selv om de ikke skal være utstillingskopier. De vil slites gjennom å håndteres rundt så montèr gjerne bildene på papp eller med passpartout om det gjør de enklere å vise fram. Ikke forvent deg at alle skal ta på og av de samme hvite handskene du har med, for å få lov til å ta på bildene dine.

 • Rediger bildeutvalget ned til maks 20 bilder. Det gir deg 1/2 minutt per bilde og så 10 minutter til diskusjon og tilbakemeldinger.

 • Sett sammen portfolioen din så den viser et sammenhengende prosjekt eller et helhetlig bildesyn og arbeidsmetode fra din side. Om du ønsker å presentere flere serier, vurder hvilken du skal presentere først og eventuelt avtal å ettersend flere bilder eller andre serier per epost til de som er interessert.

 • Ta med deg visittkort, postkort eller små kataloger du kan gi til de som er interessert i å se mer av arbeidet ditt og du vil skal kunne holde kontakten med deg.

 • Sett deg inn i hvem det er du skal møte, hva de driver med og eventuelt hvordan de kan være interessert i å få noe ut av å se ditt arbeid.

 • Test gjerne ut portfolioen din på kollegaer og venner og gjør deg kjent med hvordan du disponerer tiden din til hvor lenge du bør vise bilder, prate og lytte og hva du ønsker å rekke igjennom.


Under portfoliovisningen

 • Møt opp i god tid.

 • Pass på at du setter av tid til å både snakke selv og få tilbakemeldinger.

 • Still gjerne konkrete spørsmål.

 • Be om råd og tips om andre folk og steder som kunne være interessert i å se arbeidet ditt eller som du burde snakke videre med. Spør eventuelt om du kan si videre hvem som anbefalte deg å ta kontakt med dem.

 • Tilby din kontaktinformasjon, kort eller annet og be gjerne om deres.

 • Vær hensynsfull overfor den neste fotografen og ikke bli sittende etter at møtetiden din er over.

 • Ta notater underveis eller like etter møtet.


Etter portfoliovisningen

 • Send en hilsen og takk for sist til de reviewerene du fikk god kontakt med. Ikke forvent deg svar nødvendigvis, men du gjør det da lettere for dem å arkivere din kontaktinformasjon.

 • Om du har avtalt å sende mer materiale så send det så snart du kan.

 • Les gjennom notatene dine og tenk gjennom tilbakemeldingene du har fått. Noen ting kan være nyttig å ta til seg, andre råd kan det være greit å kjenne seg uenig i.

 

En portfoliovisning kan være starten på nytt samarbeid, enten med en formidler eller en annen fotograf. Hold kontakten med de som responderer positivt på ditt arbeid og ta til deg hvordan ditt eget prosjekt passer inn i den større sammenhengen i det fotografiske landskapet du tar del i.

 

sponsorlogoer2019web.jpg